100 nya bostäder i ABC-staden Vällingby

Västerort / Vällingby

Svenska Bostäder planerar cirka 100 nya hyresrätter på Ångermannagatan nära Vällingby centrum.

Rum 1:or - 4:or
Antal 114
Byggstart 2024
Inflyttning 2025

Det moderna folkhemmet

När ABC-staden Vällingby byggdes av Svenska Bostäder och Stockholms stad på 50-talet var det med moderna tankar om ett bekvämt liv. Folk skulle ha nära till affärer, tunnelbanan och jobbet. Cykelvägar och gångbanor placerades så att barnen skulle kunna gå till lekplatsen och skolan utan att behöva korsa bilvägar. I centrum kunde man äta på restaurang och gå på bio med vännerna. Allt det här finns kvar än idag. Men vad som är ett bekvämt liv har förändrats och det har vi med oss när vi nu kompletterar Vällingby med 114 nya lägenheter.

Både mindre och större lägenheter

De flerfamiljshus som byggdes på 50-talet bestod mest av 2:or och 3:or. Svenska Bostäder kommer därför satsa på större lägenheter och mindre 1:or för att anpassa ABC-staden till de behov vi har idag.

Husen planeras också få en gestaltning som passar bra in i den befintliga folkhemsarkitekturen i området. Bland annat genom putsade fasader med tydliga fönsteromfattningar, sadeltak, markerade socklar som följer terrängen och smalare gavlar som påminner om de befintliga bostädernas gavelbredd.

 

Bättre utan bil

I Vällingby centrum finns ett stort parkeringsgarage. Det planerar vi att använda oss av till våra hyresgäster för att slippa ökad biltrafik i bostadsområdet. Dessutom vill vi koppla på en cykelpool och bilpool och hoppas att fler väljer att strunta i bilen för gott. För i ABC-staden Vällingby ska det vara enkelt att ta sig fram utan bil. Tunnelbanans gröna linje tar dig till Fridhemsplan på 20 minuter, och bussar från Vällingby tar dig till både Spånga, Kista, Järfälla och Sollentuna.

Vi ser även över möjligheten att installera solceller på taken.

Hyresrätterna förmedlas via bostadsförmedlingen ungefär sex månader innan inflyttning.

Vill du veta mer om de nya bostäderna på Ångermannagatan?

Stockholm växer