Strategisk inköpare

Richard Lindh arbetar som strategisk inköpare på Inköpsenheten i Vällingby. Här berättar han om hur det är att jobba som inköpare, sin bakgrund och hur han upplever Svenska Bostäder som arbetsgivare.

Vad gör en strategisk inköpare?

Jag är projektledare för mina upphandlingar. Jag fångar upp verksamhetens behov och ansvarar för att genomföra upphandlingar för att tillgodose dem. Samtidigt tar jag hänsyn till marknadens välmående och de skyddslagar som finns för leverantörer. Som inköpare arbetar jag också med inköpsstrategi, avtalsförvaltning och utveckling av digitala verktyg.

Vilka egenskaper bör man ha för att passa i rollen?

För att passa in i rollen behöver man vara lyhörd för vad verksamheten behöver. Samtidigt måste man ta hänsyn till marknaden och vad som är affärsmässigt effektivt. En bra egenskap att ha är känsla för detaljerna och vara noggrann, men också att ha helhetssyn och driva ett projekt framåt.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det definitivt roligaste är att diskutera utmaningar och lösningar med mina kollegor. Det är väldigt tillfredsställande att se smarta lösningar ta form som förbättrar vår verksamhet.

Vilken är din största utmaning?

Svenska Bostäder är en decentraliserad verksamhet med många olika kompetenser. Min största utmaning är att skapa avtal och inköpsprocesser som är lätta att använda för alla mina medarbetare, och som samtidigt har den komplexitet och juridiska tyngd de behöver ha.

Vad är det bästa med Svenska Bostäder som arbetsgivare?

Att det finns goda möjligheter till kompetensutveckling, både genom fortbildning, frihet under ansvar och genom varierande och utmanande arbetsuppgifter. Det är lätt att vara glad och engagerad på jobbet med en arbetsgivare som stöttar mig och uppmuntrar min vilja att utvecklas.

Berätta något personligt om dig själv

Matlagning ligger varmt om hjärtat och jag provar med glädje att laga nya rätter och låter mig inspireras av olika matkulturer. Jag går också gärna på teater och opera – tankeväckande pjäser av Jonas Hassen Khemiri eller känsloladdade operor av Giacomo Puccini tackar jag gärna inte nej till.