Miljösamordnare

Maria Löfholm arbetar som miljösamordnare på huvudkontoret. Här berättar hon om hur det är att jobba som miljösamordnare, sin bakgrund och hur hon upplever Svenska Bostäder som arbetsgivare.

Maria Löfholm miljösamordnare på Svenska Bostäder

Vem är du och vad har du för roll på Svenska Bostäder?

Mitt namn är Maria Löfholm och jag arbetar som miljösamordnare på Svenska Bostäder. Främst arbetar jag med inomhusmiljö- och avfallsfrågor.

Vad gör en miljösamordnare?

På Svenska Bostäder finns idag tre miljösamordnare, där den ena tjänsten innefattar miljöcertifiering av våra fastigheter via Miljöbyggnad, både för nyproduktion och ombyggnad. Den andra tjänsten innefattar bland annat miljöledningssystem och miljörevisioner och den tredje, alltså min tjänst, handlar om att stötta förvaltningen i olika processer och inomhusmiljöärenden. Mina dagar kan se väldigt olika ut men generellt arbetar jag mycket med avfallsfrågor och miljöplaner  vid upphandling. Vi arbetar ständigt mot Stockholms stads mål, vilka vi rättar oss efter och arbetar för.

Vilka egenskaper bör man ha för att passa i rollen?

Jag tycker att man ska vara bra på att kommunicera och att kunna kommunicera med olika typer av yrkesgrupper, eftersom att ”språket” kan skilja sig från exempelvis de som arbetar på inköpsavdelningen till renhållningsarbetaren som hämtar avfallet. Därför tror jag att det är viktigt att man är bra på att kommunicera och tycker att det är roligt. Min miljösamordnartjänst är en  stöttningsfunktion där man har lite av en spindel i nätet-roll, varför det är bra om man är flexibel och har servicekänsla.

Vilken bakgrund har du?

Jag har tidigare läst Kretsloppsprogrammet på Malmö Högskola samt några kurser på Stockholms universitet och Uppsala universitet. Efter studierna har jag arbetat som miljö- och hälsoskyddsinspektör i några olika kommuner. I augusti 2015 började jag arbeta här på Svenska Bostäder.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det är bredden på arbetet! Här får jag arbeta med olika saker hela tiden, vilket verkligen passar mig. Jag lär mig nya saker hela tiden, vilket såklart kan hänga ihop med att jag inte har arbetat mer än ett par år, men samtidigt finns det mycket variation i arbetet och det tycker jag är otroligt häftigt.

Vad är det första du gör när du kommer till jobbet på morgonen?

Det första jag gör är att kolla igenom mailen och kalendern för att genom detta lägga upp min dag.

Vilken är din största utmaning?

Min största utmaning är att nå Stadens miljömål på ett bra sätt, till exempel att kunna erbjuda alla våra hyresgäster matavfallsinsamling. 

Vad tycker du är det bästa med Svenska Bostäder som arbetsgivare?

Det bästa med Svenska Bostäder är att det finns en hög ambition och att företaget vill mycket. Jag uppskattar att vi jobbar med frihet under ansvar, samt att man har möjlighet till kompetensutveckling. Arbetskollegorna är  mycket trevliga och nu i och med att vi fått nya fina lokaler på huvudkontoret träffar man fler kollegor under arbetsdagen, vilket jag tycker om.

Berätta något personligt om dig själv?

Jag och min familj har nyligen skaffat ett litet hus på landet med Östersjön och skogen nära, där tillbringar vi en hel del tid och har även en liten båt. Sen vill jag även passa på att pusha folk till att cykla mer det ger så många positiva effekter. Och att källsortera, det är enkelt, i princip kan alla göra det!