Bovärd

Peter Andersson arbetar som bovärd på distrikt Västerort. Här berättar han om hur det är att jobba som bovärd, sin bakgrund och hur han upplever Svenska Bostäder som arbetsgivare.

Vem är du och vad har du för roll på Svenska Bostäder?

Mitt namn är Peter Andersson, jag är gift och har två barn och arbetar som bovärd på distrikt Västerort här på Svenska Bostäder. Jag har 317 hushåll och några lokaler som jag ansvarar för.

Vad gör en bovärd?

Jag gör allt ifrån rent praktiska saker så som att åtgärda fel i lägenheter eller fastigheter, till att administrativa saker såsom att beställa entreprenörer, göra besiktningar, göra värderingar i och kring hur fastigheterna ska uppgraderas, renoveras eller vad det nu kan vara för åtgärder. Så att arbeta som bovärd är ett brett jobb där vi blandar administration och praktiskt arbete. Vi har såklart mycket kundkontakt och kan därför ses lite som den fysiska länken mellan kund och företag.

Vilka egenskaper bör man ha för att passa i rollen?

Jag tror att var och en hittar sitt eget sätt och har sina egna kvaliteter för att prestera sitt bästa. Men i grund och botten tycker jag att man ska värdera människors lika värde! Självklart är det viktigt att tänka ekonomiskt, men arbetar man nära kund som vi gör ska man ha med sig att hemmet är bland det käraste en människa har och det är ytterst viktigt att vi inte har förutfattade meningar vare sig det gäller socioekonomisk bakgrund, etniskt ursprung eller något annat. Det är viktigt att möta alla med ett öppet sinne! Allt det andra tror jag att man kan lära sig efter hand om man är tillräckligt vetgirig.

Vilken bakgrund har du?

Jag har tidigare arbetat bland annat som snickare, dörrvakt, med socialt utsatta ungdomar, evenemangsarrangör för att nämna några. Här på Svenska Bostäder har jag arbetat sedan 2014.

Vad är roligast med ditt jobb?

Servicen! Det roligaste med mitt jobb är att få göra kunden glad, genom att exempelvis ge kunden tio minuter extra av min tid. Jag har lätt för att få kontakt med speciellt äldre människor och jag tycker att det är väldigt roligt att då och då kunna unna både mig själv och kunden den tiden. Våra arbetsdagar är uppdelade i block och för mig som bovärd kan det ibland kännas som att jag springer runt och har full fart hela tiden. Men så kommer man hem till någon som kanske har väntat ett par dagar på mitt besök och kanske inte endast för att få hjälp med sin läckande kran, eller vad det nu kan vara, utan även för en kortare pratstund. Jag tycker att det är härligt att kunna ge den tiden då och då, som lite extraservice.

Vad är det första du gör när du kommer till jobbet på morgonen?

Dricker kaffe! Sedan kvitterar jag dagens jobb, det vill säga tar emot jobben för att bekräfta att jag tagit emot kommer att utföra dom. Vissa dagar har jag även mer administration att göra. Sedan arbetar vi ju i team så ibland styr vi ihop något i teamet om det är någon som behöver extra assistans eller så. Men kort sagt börjar min morgon alltid på kontoret här i distrikt Västerort och vad som händer under dagen kan vara olika från dag till dag.

Vilken är din största utmaning?

Min största utmaning kunna göra kunden så nöjd som möjligt utefter de medel jag har från arbetsgivaren. Dessutom är komplexiteten i tjänstens ”olika roller” och att få tiden att gå ihop är även en utmaning jag som bovärd har.

Vad tycker du är det bästa med Svenska Bostäder som arbetsgivare?

Det bästa med Svenska Bostäder är de värdegrunder vi står på. Alltså jag tror ju att kommunala bostadsföretag fyller en stor funktion och jag tror att det kommer att behöva fylla en ännu större funktion ur det sociala perspektivet. Alla människor kan inte bo i bostadsrätter, radhus eller villor och då tycker jag att det är bra att vi erbjuder boende till alla typer av människor i samhället.

Berätta något personligt om dig själv?

Jag vet vilka som vinner allsvenskan 2018.