Renovering

Vi genomför en systematisk upprustning av våra bostäder. Resultatet syns tydligt i både hus och utomhusmiljöer. Vår ambition är att ta ett helhetsgrepp på alla fastigheter, kvarter och stadsdelar.

Boendet blir trivsammare, driftskostnaderna och energianvändning blir lägre och fastigheterna blir både tekniskt och miljömässigt bättre. Vi vill att våra hyresgäster ska ha möjlighet att påverka och sätta personlig prägel på sitt boende.

Kvarteret Drakenberg 14, Södermalm

Med Hornsgatans puls på den ena sidan och naturens lugn med Tantolunden och Årstaviken på den andra, ligger Kvarteret Drakenberg 14 på Södermalm. Kvarteret är ett typiskt och välbevarat exempel från miljonprogrammet. Området ritades av Lars Bryde arkitektkontor som bland annat uppmärksammats för sina skickligt utformade bostadsplanlösningar.

Nu står 244 lägenheter i kvarteret Drakenberg 14 inför en helrenovering. Bland annat väntar stambyte i badrum och kök, nya ytskikt, renovering av tak och fasader och en stor upprustning av gården. Sammanlagt rör det sig om fem hus. Arbetet med fastigheten kommer att pågå under några år och omfattar även garage och utemiljö.

Kvarteret Randers, Kista

De 71 radhusen på Randersgatan i Kista byggdes mellan 1977 och 1979, precis efter att det omtalade miljonprogrammet avslutats. Husen präglas av enkelhet och sparsamhet och är i det närmaste oförändrade sedan byggnadstiden.

Med start i början av 2011 kommer vi påbörja en genomgripande upprustning av kvarteret Randers, där vi byter ut fasad, tak och fönster. Fasaderna var tidigare målade med latexfärg och nu målar vi om dem med mindre underhållskrävande slamfärg. Invändigt får husen nya ytskikt och golv, och vi renoverar badrummen och köken.

Ett förslag är att öppna upp gårdarna, eftersom de gamla förrådslängorna är uttjänta och kan rivas. Det blir nya förråd i anslutning till husen, vilket ger de boende en mer privat förgård med en egen uteplats. Gårdarna får ny belysning, träd och lekplatser för olika åldrar och ett nytt gemensamhetshus.

Kvarteret Låsfjädern 1, Rågsved

Under våren 2010 avslutade vi renoveringen av kvarteret Låsfjädern med 75 lägenheter på Gökholmsbacken i Rågsved. Vi byggde huset 1958 och nu är det totalrenoverat både invändigt och utvändigt.

Lägenheterna har fått nya golv och tapeter. I köken är vitvaror, diskbänk och vissa köksskåp utbytta. Badrummen är helkaklade, vatten- och avloppsstammar utbytta och all el är omdragen. Dessutom har entréer och allmänna utrymmen fått ett elektroniskt låssystem med brickläsare. Källaren har fått nya förråd i metall.

Utvändigt är fasaderna tilläggsisolerade och omputsade. Balkongerna är utbytta och huset har fått ett nytt yttertak. Gården har fått ny belysning, sitt- och grillplatser, nya planteringar och en upprustad miljöstuga.

Tyck till om sidan