Sköteselråd kökssnickerier

Genom att sköta ditt kök på rätt sätt håller du det fräscht längre.
Följer du dessa råd så kommer du att kunna undvika onödiga fuktskador med dyra reparationskostnader utan större ansträngning.

SKÅPLUCKOR och SKÅPSTOMMAR

Skåpluckorna är känsliga för vatten. Låt aldrig vatten bli stående på luckorna, torka av det vatten som hamnar på luckorna. Glöm inte att torka undersidan av luckan - det är där vattnet oftast hamnar. Blir vatten stående för länge på luckan så tränger vattnet igenom färgen och luckan blir vattenskadad.

Skåpstommarna är i allmänhet uppbyggda av melaminbelagd spånskiva. Melaminskiktet är hårt och mycket lätt att rengöra. Det är dessutom mycket resistent mot olika kemikalier.

Rengöring

-       Torka ytorna med en fuktig trasa. Torka alltid tort efteråt med en torr trasa.

-       För svårare fläckar kan lite diskmedel användas. Eftertorka med enbart vattenfuktad trasa så att rengöringsmedlet avlägsnas. Torka sedan med torr trasa.

-       För riktigt svåra fläckar:

- köksluckor kan rengöras med lite lacknafta eller bensin.

- skåpstommen kan rengöras med en blandning av 1 del aceton och 3 delar T- sprit.

Använd aldrig

…rengöringsmedel innehållande ammoniak, stålull eller liknande som har slipande effekt.

Slagmärken och skador

Bättringsmåla slagmärken/skador omgående på målade luckor för att slippa

fuktskador. Prata med dem som säljer färg. Se till att få samma nyans på bättringsfärgen som luckorna/stommen är lackade i.

Tips!

-       Placera inte kaffebryggare eller vattenkokare så att ångan strömmar upp mot ljusramplisten eller på underkant av skåp och luckor.

-       Har ni diskmaskin – tänk på att alltid torka av under diskbänkskåp och luckornas kanter på var sida om diskmaskinen. När diskmaskinen är klar och du ska öppna luckan så öppna den helt öppen. Öppnar du lite så utsätter du bänkskivan för ånga. Montera ångspärr på bänkskivans underkant vid diskmaskinen.