Inomhustemperatur

Temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 och 21 grader under uppvärmningssäsongen. Tycker du att det är för kallt kan du påverka temperaturen på flera sätt, till exempel genom att undvika att ställa möbler framför elementen. När du vädrar så gör det under korta stunder.

Illustration som visar hur energiförbrukning ökar med fem procent för varje grad vi höjer temperaturen i våra lägenheter
Energiförbrukning ökar med fem procent för varje grad vi höjer temperaturen i våra lägenheter

Vi tycker att det är viktigt att utgå från vad som är bäst för hälsan och miljön. Därför följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer om en inomhustemperatur på lägst 20 grader. För att värna miljön strävar vi efter att inomhustemperaturen inte ska överstiga 21 grader. Genom att hålla energiförbrukningen nere bidrar vi till ett bättre klimat.

Vi spar energi för ett bättre klimat

För varje grad vi höjer temperaturen i våra lägenheter ökar energiförbrukningen med 5 procent. Det motsvarar att köra elbil 250 varv runt jorden, att dammsuga oavbrutet i 130 år eller att låta en LED-lampa lysa i 19 000 år.

Så får du bra värme i din lägenhet

Det finns flera sätt att hålla bra temperatur i din lägenhet:

 • Möblera rätt
  Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som hänger ner över dem. Se till att luften rör sig fritt runt elementen, så värmen sprids till resten av lägenheten.

 • Vädra korta stunder
  Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter.

 • Använd bara fläkten när du lagar mat
  Om fläkten eller spiskåpan står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Rengör filtret med varmt vatten och fettlösande diskmedel.

 • Håll ventiler öppna
  En del lägenheter har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft. Vrid inte på dem eller täpp till. Luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat.

Kalla element betyder inte att det är för kallt

När temperaturen i lägenheten är 20 grader eller mer ska elementen bli kalla. Om du ändå tycker att temperaturen är obehaglig, kan du klä på dig lite mer. Vi människor upplever temperaturer på olika sätt.

Mät temperaturen

Du kan alltid mäta temperaturen, för att vara på den säkra sidan. Gör så här:

 • Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.
 • Om termometern visar 20 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt.
 • Om termometern visar under 20 grader flera dagar i rad – kontakta Kundcenter och gör en felanmälan. Då kommer en bovärd hem till dig och undersöker vad som är fel.

Frågor och svar

KATEGORIER: Höst Temperatur Vinter

Tyck till om sidan