Brygghuset väcks till liv

Studiefrämjandet flyttar in - fyller huset med verksamhet. Idag har ett långsiktigt hyresavtal tecknats mellan fastighetsägaren Svenska Bostäder och Studiefrämjandet i Stockholm. Det anrika Brygghuset, i hörnet av Norrtullsgatan och Frejgatan, ska återigen öppnas upp för Stockholmarna.

Nu påbörjas en varsam men omfattande renovering för att förvandla de fyra våningarna i huset till passande lokaler för kurs- och studiecirkelverksamhet samt konferenslokaler och en öppen kaférestaurang i bryggarsalen. Inflyttning väntas ske under våren 2010.

Brygghuset har stått tomt ett tag och Svenska Bostäder har sökt en hyresgäst som skulle kunna göra lokalerna rättvisa. Brygghuset är klassat som byggnadsminne. Här startade Hamburger Bryggeriet Sveriges allra första tillverkning av pilsner år 1877.

- Vi ville hitta en hyresgäst som kunde förvalta den här unika miljön och använda Brygghuset så att så många Stockholmare som möjligt skulle få tillträde till lokalerna. Studiefrämjandets verksamhet passar idealiskt i fastigheten. Ett riktigt kulturhus för stockholmarna i Brygghuset blir perfekt, säger Svenska Bostäders styrelseordförande Joakim Larsson.

- Vi ser verkligen fram emot att få göra Brygghuset till Studiefrämjandets knutpunkt i Stockholm, säger Ola Bixo, Studiefrämjandets verksamhetschef. Här finns massor av atmosfär och den känslan vill vi bygga vidare på. Dels får vår dagliga kursverksamhet nya inspirerande lokaler, fräscha danssalar, ateljéer, flexibla datasalar, ljusa studie- och språkrum. Dessutom planerar vi att arrangera mängder av kulturevenemang i den stora bryggarsalen, happenings, utställningar, performance, dans och musikkvällar. Vi kommer också att erbjuda en spännande konferensdel för föreningar, organisationer och företag. Hela huset kommer att sjuda av liv och stå öppen för allmänheten.

Aix Arkitekter har anlitats för planeringen av restaureringen. Arkitekt Erland Montgomery är specialist på äldre byggnader, med erfarenhet från Dramaten och Drottningholmsteatern. Ombyggnaden kommer att planeras med varsam hand och med kunskap om praktiska behov för genomförande av kulturevenemang.

Idag finns Studiefrämjandets Stockholmsverksamhet vid Vasaparken. Musikhuset i Sabbatsbergsområdet, med replokaler för musikgrupper, kommer att finnas kvar men all annan verksamhet flyttar till Brygghuset. Årligen arrangerar Studiefrämjandet i Stockholm över 4500 studiecirklar och kulturprogram som motsvarar över 200 000 studietimmar per år.

För mer information kontakta:

Ola Bixo, verksamhetschef Studiefrämjandet i Stockholm ola.bixo@studieframjandet.se
08–555 352 01, 0708-29 0808 Lena Lindvall, lokal- och affärsområdeschef Svenska Bostäder lena.lindvall@svenskabostader.se
08-508 365 05, 076–123 65 05 
 

För kontakt med Joakim Larsson:

Helena Widegren, pressekreterare Finansroteln Stockholms stad
076–122 98 78 

Sidan uppdaterad: 2010-04-30

Mina sidor

Hjälp att logga in
Glömt pinkod? Logga in