Bo i hyresrätt

Att bo i en hyresrätt är att välja ett bekymmersfritt boende. Du betalar ingen insats för din lägenhet och har möjlighet att flytta med tre månaders uppsägningstid. Förutom själva bostaden ingår värme, vatten och i vissa enstaka fall hushållsel i din hyra.

Bor du i hyresrätt behöver du inte tänka på underhåll av din lägenhet, vi ansvarar för att den målas eller tapetseras eller att sedvanliga reparationer görs under skäliga tidsintervall. Om du vill kan du också genom tillval sätta en mer personlig prägel på din lägenhet, som då betalas genom ett tillägg på hyran.

En annan fördel är att det finns en bovärd på nära håll dit du kan vända dig med de flesta frågor som rör ditt boende.

Ditt ansvar

Du vårdar din lägenhet och ser till att ha en hemförsäkring. I ditt ansvar ingår också att tömma och rensa golvbrunnen i badrummet för att slippa stopp, byta säkringar och lampor samt att byta filter till köksfläkten. Vid överslitage eller skadegörelse i lägenheten blir du skyldig att betala. Likaså om du inte anmält ett fel eller brist som leder till en större skada.


Exempel på överslitage och skadegörelse

• om du petat hål på kylelementet vid avfrostning av frysen
• om du har krossat en fönsterruta
• om du har spräckt en spisplatta
• om du har målat, tapetserat eller snickrat på ett sätt som inte är hantverksmässigt

Exempel på saker du får betala extra för

• om du vid flera tillfällen inte är hemma på avtalad tid för ett möte med bovärd eller annan representant för Svenska Bostäder
• om du tagit bort brandvarnare och bovärden installerar en ny
• om du beställer nya nycklar från Svenska Bostäder
• om du fler än tre gånger under en kort tid gör felanmälan om för låg temperatur trots att temperaturen är över 20 grader. 

Sidan uppdaterad: 2016-04-08

Mina sidor

Hjälp att logga in
Glömt pinkod? Logga in

Läs om vår förmånliga hemförsäkring

Svenska Bostäder kan i samarbete med Vardia erbjuda våra hyresgäster ett förmånligt avtal.
Läs mer om det här

Trivselregler

I ett hus med många människor behöver du och dina grannar visa hänsyn till varandra. För att underlätta samvaron och höja trivseln finns det följande regler.

Trivselregler