Starta gårdsförening

Hur du en idé om hur trivseln och tryggheten ska bli bättre på din gård? Nu har du möjlighet att förverkliga din idé tillsammans med dina grannar. Det gör ni genom att starta en gårdsförening. Det finns idag ett femtiotal aktiva gårdsföreningar i Svenska Bostäders områden.

Många gårdsföreningar bildas kring ett intresse för utemiljön. Det finns föreningar som planerar grillplatser och lekplatser och som sköter om rabatter. Andra föreningar ordnar verksamheter för ungdomar eller nattvandrar.

Det finns också föreningar där medlemmarna motionerar tillsammans. Det kan handla om att starta ett gym, gå stavgång, löpträna eller att bygga en bastu. Ni kan också starta en gårdsförening där medlemmarna delar ett kulturellt intresse. Filmklubbar, konstnärsföreningar och webbredaktioner är några exempel.

– Det ska vara enkelt att starta en gårdsförening. Föreningarna får hjälp med både pappersarbete och ekonomi av Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen. Det viktiga är att komma igång, säger Bo Strömvall, samordnare för boinflytandet på Svenska Bostäder. 

Så här går det till att bilda en gårdsförening, pdf

Sammanlagt finns det 3,6 miljoner kronor per år att söka för gårdsföreningar.

Syftet med gårdsföreningarnas aktiviteter och projekt är att öka trivseln och tryggheten. Prata med din bovärd om du och dina grannar vill göra något tillsammans på gården.

Läs mer i trygghetsbroschyren

Tips på åtgärder för en tryggare boendemiljö, pdf

Sidan uppdaterad: 2016-09-14

Mina sidor

Hjälp att logga in
Glömt pinkod? Logga in

Tider för anmälan

Vi har två hålltider för inlämning av ansökan för boinflytandemedel. Cirka en månad efter sista inlämningsdag meddelar vi om din gård beviljas medel för kommande period.

På våren är sista dag för ansökan 28:e februari. Beslut meddelas i början på april.

På hösten är sista dag för ansökan 1:a september. Beslut meddelas i början på oktober.

Har du frågor?

Kontakta Bo Strömvall på Svenska Bostäder som kan hjälpa dig att komma igång och förverkliga dina idéer - tfn. 08-508 370 60